Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜAΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠOΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ONE MAN SHOW. AΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ. ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΤΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ; ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...
Υπάρχoυν μείζονα εθνικά και κοινωνικά θέματα ακραία επικίνδυνα για την εθνική μας υπόσταση και την υγεία των Ελλήνων, που δεν αντιμετωπίζονται με την μέθοδο του one man show.
O πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία (οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού έχουν φτάσει τους 1.630 στη χώρα μας) όσο και τα εθνικά επικίνδυνα στους χειρισμούς τους θέματα, με συναινετικές διαδικασίες.
Σε επίπεδο ειλικρινών σχέσεων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, η σύγκληση ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα βοηθούσε τα μέγιστα, ιδίως εάν κατέληγε σε συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, όσο και στους κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, μη συμφωνίας, οι πολίτες αυτής της χώρας θα απέδιδαν κατά την κρίση τους, τα του καίσαρος των καίσαρι...
Υπό την έννοια αυτή, οι μεν πολιτικοί αρχηγοί, θα βρισκόντουσαν προ των ευθυνών τους και ξεκάθαρα θα διατύπωναν τις απόψεις τους (εάν δεν τις διατύπωναν, τότε και πάλι θα έβγαζε ο λαός τα συμπεράσματά του) και είναι πιθανό να υπήρχε και μία συμφωνία, που και στα εθνικά θέματα θα έδινε διαφορετική δυναμική στην υποστήριξη των εθνικών δικαίων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καταλυτική πειθώ στα μέτρα για την πανδημία.
Είναι λάθος του κ. Μητσοτάκη, που δεν το έχει πράξει. Αποτέλεσμα της... υπέρμετρης εμπιστοσύνης του στον εαυτό του, ήταν να οδηγηθούμε σε συγκρούσεις όσον αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό και σε αμφισβήτηση που όσο περνά ο χρόνος αυξάνεται, στους χειρισμούς των εθνικών ζητημάτων.
Το άρθρο 39 του Συντάγματος που καταργήθηκε το 1986 επί Παπανδρέου υπογράμμιζε:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τας υπό του Συντάγματος ειδικώς προβλεπομένας περιπτώσεις, συγκαλεί παρ’ αυτώ και υπό την προεδρίαν του το Συμβούλιον της Δημοκρατίας. Ομοίως συγκαλεί τούτο και εις πάσαν άλλην σοβαρήν κατά την κρίσιν του εθνικήν περίστασιν.
Το Συμβούλιον της Δημοκρατίας απαρτίζεται εκ των κατά δημοκρατικόν τρόπον εκλεγέντων και διατελεσάντων Προέδρων της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αρχηγού της Αξιωματικής εν τη Βουλή Αντιπολιτεύσεως, ως και των προερχομένων εκ της Βουλής Πρωθυπουργών ή διατελεσάντων Πρωθυπουργών εις Κυβέρνησιν τυχούσαν την εμπιστοσύνην της Βουλής.
Kι όμως ατύπως θα μπορούσε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφού οι αποφάσεις του μπορεί να μην είναι δεσμευτικές, αλλά διαμορφώνουν ένα ηθικό έρεισμα, μία ηθική υποχρέωση και συμβαδίζουν απόλυτα με την κρισιμότητα των στιγμών.
Αλλά και στα εθνικά ζητήματα, όπου πλέον οι μάσκες έπεσαν, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα έδινε κάποια λύση.
Για τα εθνικά μείζονα θέματα υπενθυμίζουμε ότι τόσους μήνες το Oruc Reis κάνει βόλτες ανενόχλητο. Η αμυντική συνδρομή από την Γαλλία, που είχε ετοιμαστεί το καλοκαίρι πάει περίπατο. Μόνη της η Κύπρος έξω από την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, χωρίς καν να ενημερωθεί ο Νίκος Δένδιας.
Και μετά από αμφισβητούμενες ...<μη ενέργειες> της ελληνικής πλευράς, που για πολλούς οδηγούν σε εθνικό εξευτελισμό, έρχεται η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι συμφωνεί με την πάγια απαίτηση του Ερντογάν για Kazan-Kazan. Δεν ήταν απλή δήλωση για το εσωτερικό της Ελλάδας, ήταν δημόσιο κάλεσμα στον Ερντογάν να συνεχίσει τις παραβιάσεις. Γιατί να σταματήσει άλλωστε αφού φαίνεται ότι η Ελλάδα υποχωρεί στις θέσεις της Τουρκίας για Καζάν – Καζάν;
«Υπάρχουν περισσότερα να κερδίσουμε ψάχνοντας για win – win λύσεις από το να επενδύουμε στη σύγκρουση και στην αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πάγιο, από το 2013, αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «καζάν – καζάν» λύση στο Αιγαίο φαίνεται πως αποδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς χρησιμοποίησε αυτή ακριβώς τη φράση (στα αγγλικά, win – win) σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.
Σε λίγες ημέρες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα κληθούν να υπογράψουν τις επί μέρους συμφωνίες με τα Σκόπια. Να υπογράψουν δηλαδή όλα αυτά που δεν ήταν αρεστά στους ίδιους και την Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Θα πάει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευθεί γιατί ποιο πράγμα με την γείτονα; Έχει καταλάβει κανείς; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τα εθνικά δίκαια και τα κεκτημένα μας;
Γιατί δεν θέλει να εξηγήσει την στάση του και το τι προτίθεται να κάνει σε μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών;
Αλλά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από λάθος σε λάθος η κυβέρνηση, ανοίγει τα σύνορα τα ξανακλείνει, δίνει εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης, την στιγμή που έχει δαπανήσει τα λιγότερα χρήματα στην πανδημία από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και ο ιός έχει γονατίσει τις ΜΕΘ. Πότε θα εξηγήσει αυτήν την τραγική πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης;
Γιατί δεν θέλει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τόσο στο θέμα της πανδημίας, όσο και στις μείζονες πολιτικές εξελίξεις;
Υπενθυμίζουμε ποιοι λαμβάνουν μέρος σε ένα άτυπο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του ανοήτως καταργηθέντος άρθρου 39: Το Συμβούλιον της Δημοκρατίας απαρτίζεται εκ των κατά δημοκρατικόν τρόπον εκλεγέντων και διατελεσάντων Προέδρων της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αρχηγού της Αξιωματικής εν τη Βουλή Αντιπολιτεύσεως, ως και των προερχομένων εκ της Βουλής Πρωθυπουργών ή διατελεσάντων Πρωθυπουργών εις Κυβέρνησιν τυχούσαν την εμπιστοσύνην της Βουλής.
Φοβάται κανέναν από αυτούς που θα συμμετείχαν ο κ. Μητσοτάκης;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου